Openbare focus

auteur: Mark Nieuwenhuizen
August 13, 2010

In Amerikaanse kranten staan tegenwoordig regelmatig artikelen dat laptopgebruikers geweerd worden uit gezellige koffietentjes. Terwijl Starbucks of in Nederland McDonalds juist gratis wifi aanbieden, kiezen deze plekken er bewust voor om toetsenbord en beeldscherm te weren. In het Coupa Cafe in het hart van Silicon Valley draait doordeweeks een snelle wifi-verbinding maar eigenaar Paul Coupal zet volgens de LA Times in het weekeinde de knop uit. “Als families wilden eten, was er geen plaats meer,” legt hij uit. “Men had het gevoel dat de tent was overgenomen door techies.”

Zelf tik ik regelmatig teksten buitenshuis. Daarbij kijk ik vaak niet eens of er een draadloze internetverbinding is omdat ik er niet zit om even lekker te gaan surfen. Juist de rust en de focus van werken op een plek waar je even van het drukke internet weg bent kan soms een zegen zijn. Tijdens het schrijven van teksten heb ik de neiging wanneer een alinea even niet loopt, even het nieuws te bekijken of te zien wat mijn vriendjes en collega’s op Twitter uitspoken. Voor je het weet ben je een half uur verder maar staat die tekst nog steeds niet in de stijgers. In een internet-arme omgeving ben je gewoonweg productiever net als brainstormen vaak gemakkelijker op papier gaan dan op een scherm.


Behalve in een cafe zit ik graag in een drukke bibliotheek te werken. Het is er over het algemeen redelijk stil terwijl er voldoende mensen af en aan lopen om je gedachten waar nodig te verzetten. Als ik dan echt even vast zit, zijn er altijd kranten of tijdschriften om even door te bladeren of struin ik langs de rijen boeken om mentaal los te komen. Dit stukje is dan ook getikt in de ruime bibliotheek van Purmerend waar ik op een paar honderd meter afstand straks een afspraak heb. Het is geen ontmoetingsplek als Seats2meet maar in het stille gedeelte zitten op dit moment vier anderen op laptops of netbooks te tikken. Om er zeker van te zijn dat ik nooit te laat kom, zorg ik altijd voor een zeer ruime reistijd in combinatie met een gezellige tijdelijke werkplek. Dat geeft me de tijd om me voor te bereiden op het gesprek maar tevens om nog even wat teksten af te maken. Zo ben ik niet alleen uitgerust en gefocussed als ik bij mijn afspraak binnen loop maar zit daar tevens met een opgeruimd hoofd. Die gedachtes tijdens de autorit zijn namelijk veilig gesteld door ze op te schrijven.

 

Category: Marketing | RSS 2.0 Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.

No Comments

Comments are closed.