Welke behoefte wil je vervullen?

auteur: Mark Nieuwenhuizen
June 26, 2011

Elke relatie, of deze nu heel intiem is tussen twee geliefdes of groot tussen een multinational en haar afnemers, draait om het creëren en onderhouden van waarde. Een nieuw business- of personal model gaat om het herontdekken en het opnieuw scheppen van deze waardes.

Vrijwel iedereen die bovenstaande zin leest, ziet dat het zo inderdaad werkt. Toch zijn maar heel weinig mensen zich echt bewust welke waardes in hun verschillende relaties een rol spelen. We zijn er vaak zo aan gewend dat we ze niet meer als echte en unieke waardes zien. In het werken aan een model – of dit nu persoonlijk of zakelijk van aard is – halen we die waarde weer boven tafel en onderzoeken we of deze behoeftes nog wel van deze tijd zijn.


In een goede relatie vervul je een aantal van de waardes die iemand belangrijk vindt en sta je er voor open dat de behoeftes die je niet weet te vervullen, ergens anders worden gehaald in bijvoorbeeld vriendschappen. Wat veel mensen zich niet realiseren is dat deze persoonlijke waardes in de loop der jaren fors kunnen veranderen. Een vrouw met een sterke kinderwens zoekt op dat moment een partner met een hele andere waardetoevoeging dan dezelfde vrouw die twintig jaar later haar dochter ziet trouwen of heeft ontdekt dat ze een kind prima zelf kan opvoeden. Helaas zijn maar weinig mensen zich echt bewust van die verandering in behoefte en waarde waardoor relaties stranden en het niet gemakkelijk blijkt een nieuwe partner te vinden.

Waardes in de liefde komen vaak niet uit onszelf maar zijn doorgegeven via opvoeding maar ook door allerhande media die we al van jongs af aan consumeren. Hoeveel vrouwen dromen niet nog steeds van ridders op witte paarden of kikkers die in knappe troonopvolgers veranderen met de aftiteling dat ze nog lang en gelukkig leefden. Hoe mooi de verhalen en films ook mogen zijn, deze relaties zijn versimpelde karikaturen bedoelt om wat van de waarde van liefde aan jonge meisjes uit te leggen. De behoeftes van een maatschappelijk geslaagde vrouw van veertig zijn als het goed is echter meegegroeid maar heel vaak zie ik voor wat betreft de liefde, ze nog steeds het model uit hun jeugd aanhangen. Ze zetten zich – vaak onbewust – in de markt als hulpeloos en lief blondje maar zijn dat natuurlijk allang niet meer. Ze trekken daardoor echter wél steeds hetzelfde type man aan dat denkt gebruik te kunnen maken van dat gecreëerde beeld met als gevolg dat ze wéér met een gekwetst hart alleen op de bank zitten.

Personal Model voor vinden partner

Bij het creëren van een personal model gericht op romantische relaties gaat alle aandacht in eerste instantie naar het vinden van hedendaagse waardes die een partner kan toevoegen. Vrijwel altijd blijkt dat een aantal van die waardes dan eigenlijk al worden vervuld door vrienden, collega’s en familie.  Wanneer een nieuwe geliefde daar ook nog z’n steentje aan bij wil dragen, gaat dat vrijwel altijd ten koste van andere relaties en voelt het al heel snel als onprettig en bemoeizuchtig. En dat terwijl die geliefde alleen maar probeerde een behoefte te vervullen die jij eerder onbewust gedreven door oude waardes tentoon had gespreid. Bewustwording van welke waardetoevoeging nu van toepassing is, ontdekken welk type partner daar bij past en weten waar en hoe jij je moet presenteren maakt vaak al heel veel duidelijk en kan als basis dienen voor een profiel op een datingsite of om te ontdekken welke evenementen je kan bezoeken om dit type partner tegen het lijf te lopen.

Oefening
Een eenvoudige oefening om te ontdekken of je geen vervulling van een behoefte zoekt in een geliefde terwijl je deze al in andere relatievormen vervult ziet, is om met steekwoorden en Post-It-blaadjes aan de slag te gaan. Neem een lege deur of muur en schrijf in steekwoorden de behoeftes die je in achtereenvolgens familie, vrienden en werk vervult ziet. Dit zijn dan per definitie waardes die je als volwassene niet in een toekomstige geliefde hoeft te zoeken.

Blijkt uit deze oefening dat er maar weinig behoeftes door jouw directe omgeving worden vervuld, dan kan je jezelf gaan afvragen of je niet teveel verwacht van een toekomstige partner en dat je misschien eerst meer aandacht moet besteden aan vriendschappen en andere activiteiten. Het is dan tijd om te werken aan jouw persoonlijk model om meer inzicht te krijgen in welke waardes voor jou echt van belang zijn en hoe je deze – heel praktisch – het beste kan invullen. Neem daarbij gerust vrijblijvend contact met mij op.

{jcomments on}

Category: Persoonlijk | RSS 2.0 Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.

No Comments

Comments are closed.