Lopen langs de tijdlijn

auteur: Mark Nieuwenhuizen
January 19, 2011

Laatst las ik ergens dat social media een teken zijn dat we als samenleving steeds verder evolueren. Volgens de Amerikaanse schrijver toont het elkaar volgen op Facebook en Twitter aan dat we bereid zijn volkomen onbekenden in ons netwerk op te nemen en tonen we een interesse in hun leven door tweets te lezen.

Natuurlijk, het is fijn om als mens en als gebruiker van social media te horen dat we als soort evolueren maar is het eigenlijk wel zo uniek wat we doen? De infrastructuur van internet mag dan modern zijn maar theoretisch kan je prima twitteren door Post-It briefjes aan een muur te hangen.

 

Mijn hond Leica heeft het niet zo op internet. Als pup kauwde ze al een Ethernetkabel door en soms zucht ze letterlijk als ik op de bank de iPad pak om mijn tweets te bekijken. Anders dan bij het kijken naar de TV of het lezen van een boek heb ik met de iPad meestal geen hand meer vrij om haar te kroelen. Van social media echter weet ze alles en tenminste vier keer per dag loopt ze haar tijdlijn na om bij te blijven wat er in haar netwerk gebeurt.

Ontrafelen
Uitgaan betekent natuurlijk dat ze haar behoeftes kan doen maar het grootste gedeelte van haar wandeling besteed ze aan het snuffelen aan lantarenpalen, ruikt ze plukjes haar die in de struiken zijn blijven hangen en doet hier en daar een heel klein plasje. Ik heb mij wel eens laten vertellen dat honden met het afgeven van geur via de urine maar ook door ergens tegenaan te lopen of gewoon hun pootafdruk ergens achter te laten een boodschap voor andere honden achter laten. De wetenschap is er volgens mij nog niet in geslaagd om die geurtjes allemaal precies te ontrafelen anders dan hun chemische samenstelling maar ik ben ervan overtuigd dat er meer wordt achtergelaten dan alleen een kale identiteit en een eventuele pikorde.

Geurspoor
Vier keer per dag loopt ze dus haar verschillende tijdlijnen af en ‘leest’ wat de andere viervoeters in haar netwerk hebben te melden. Vaak snuft ze en loopt door maar af en toe blijft ze langer hangen en laat ze zelf een paar druppeltjes zelf los. Aan kleine bewegingen van de staart en achterlijf is te zien dat ze bij het ene geurspoor blijer wordt dan van het andere en ik neem dan maar aan dat het dit keer een leuke boodschap is waarop ze dan ook direct een Reply geeft net als dat ze op bepaalde plekken zelf iets meldt zonder eerst te hebben geroken.

Prikbord
In mijn optiek hobbelt de mens dus blijkbaar achter de dieren aan want tot de komst van de eerste internetfora was er eigenlijk geen uitgestelde dialoog mogelijk met soms wildvreemde mensen. Je maakte een praatje als je iemand op straat of op de gang van kantoor tegenkwam of je berichtte eenmalig iets in een krant, advertentie of op het prikbord van de supermarkt. Het doel van die berichten was vooral om een simultane conversatie op gang te brengen die stopt als één van de gesprekspartners weer verder loopt of de verbinding verbreekt.

Met social media of het voeren van een niet simultane dialoog hebben we er een werkelijk unieke manier van communiceren bij gekregen die nog niet eerder in de geschiedenis van de mensheid mogelijk was. Dat is voor ons mensen zeker een evolutie te noemen en we zijn nog aan het leren hoe we deze het beste toe kunnen passen in zowel ons persoonlijke als in ons zakelijke leven. Verder geldt dat met een ruime schatting in Nederland ongeveer 1 miljoen mensen regelmatig een statusupdate via Twitter, Hyves of LinkedIn geven terwijl ruim 2,1 miljoen honden en zeker een miljoen loslopende katten al jaren elke dag berichten voor elkaar achterlaten. Zo bezien hebben we dus nog een flinke inhaalslag te maken maar daar wil ik het later over hebben. Leica geeft nu aan dat ze haar tijdlijn weer even na wil lopen.

Update: Mieke Roth wees me terecht op het feit dat brieven een vorm van uitgestelde communicatie zijn. Dit zijn echter gesloten systemen waar alleen schrijver en ontvanger in principe iets van zien.

{jcomments on}

Tags: , , , , , ,

Category: Communicatie | RSS 2.0 Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.

No Comments

Comments are closed.