Desinvesteren

auteur: Mark Nieuwenhuizen
November 26, 2011

Er staan veel positieve reacties in mijn twitterfeed op het stuk van Youp van het Hek in het NRC. Tot mijn grote vermaak noemt hij de PVV de bange, boze bejaarden wat volgens mij een uitstekende typering is. Met de vergrijzingsgolf is het ook niet verwonderlijk dat het conservatisme hoogtij viert in bange dagen. Vergrijzing betekent echter ook dat we zuinig moeten zijn op alle jonge mensen die we straks hard nodig hebben.

Als ik eerlijk ben, dan raakt zo’n YouTube filmpje van de jonge Jossef me eigenlijk niet emotioneel maar dan voornamelijk omdat ik een mens zie en geen Nederlander of Eritrees. Ik zie een jochie dat we straks nodig hebben als de crisis bestreden is en dat we in een steeds ouder wordend Noorden van Europa goed kunnen gebruiken. Mauro mag alleen blijven als hij verder gaat studeren maar zouden we hem nu juist niet de verblijfsstatus geven als hij gewoon zijn technische opleiding afmaakt en straks als loodgieter, lasser of andersoortig vakman ons denkers met twee linkerhanden voorziet van dingen die we vast kunnen pakken?

Ik begrijp ook de regering van Eritrea of de Nederlandse ambassade van Angola niet. Dit zijn twee jongens die zijn getraind met Nederlands geld en dus per definitie een betere opleiding hebben dan ze ooit in het land van herkomst hadden gekregen. Het zijn mensen met enorm veel toegevoegde waarde waar deze landen toch echt om zitten te springen. Zorg voor een Angolees paspoort met een Gouden randje en sta deze jongen met fanfare op te wachten op het vliegveld. Maar nee, het originele land wil ze niet en de angstige bejaarden hier zien al deze jonge asielzoekers ook liever vertrekken. In mijn optiek is het vooral een enorme desinvestering als je deze mensen laat gaan.

Hier op het platteland zie ik bij verpleeg- en verzorgingshuizen nog veel blanke verpleegsters en verzorgenden maar in de tijd dat ik mijn oma bezocht die in het toenmalige Amstelhof werd verzorgd, had veel van het werkend personeel een kleurtje of sprak met een buitenlandse tongval. Samen met de bewoners zongen ze mee met liedjes over tulpen uit Amsterdam terwijl je wist dat zij hun ouders niet snel zo zouden laten opnemen. Liever werd er iemand in de familie vrijgemaakt om voor de hulpbehoevende vader of moeder te zorgen. Dat is niet iets wat ik veel van de nog niet bejaarde PVV-stemmers snel zie doen maar het zijn juist deze jonge conservatieven die zich moet gaan beseffen dat dit wél het effect is als we de buitendeur potdicht houden en ook nog eens alle jonge asielzoekers de deur wijzen.

{jcomments on}

Category: Marketing | RSS 2.0 Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.

No Comments

Comments are closed.