De lamme leidt de blinde

auteur: Mark Nieuwenhuizen
December 17, 2012

Ik heb weinig trauma’s die me heel erg lang bijblijven. De meest vallen onder de noemer ‘shit happens’ maar het trauma van salsales is nog steeds bij me. Twee keer heb ik met mijn toenmalige partner de beginnerscursus gedaan want bij de eerst haakte ik halverwege af wegens doodsangsten voor de komende les.

Het nadeel van salsa en andere dansvormen waar je in min of meer innige omhelsing danst, is dat de heer per definitie de leiding heeft en daarmee bepaald hoe goed zijn partner danst. Dat was goed te merken toen tijdens een salsafeest een oudere heer mijn vriendin ten dans vroeg en haar op de muziek liet bewegen alsof ze nooit anders had gedaan. Een bijkomend probleem tijdens de lessen was dat zij af moest leren te leiden wat we uiteindelijk oplosten door haar in met dichte ogen te laten dansen. De lamme leidde de blinde. Letterlijk.

Inmiddels begrijp ik wel een beetje waar het probleem ligt. Dansen is de maat tellen in een vast ritme en je lichaam op de tel bewust iets te laten doen. Dat vraagt twee denkprocessen die bij mij niet sterk verankerd zijn in mijn brein. Het is óf tellen óf bewegen maar die twee samen vraagt om een verbinding die er bij mij nu eenmaal niet ligt. Normaal gesproken laat ik me dan ook graag leiden door een ander maar in de dans bepaalt het simpele feit of je met een piemeltje geboren bent nu eenmaal wie leidt of volgt.

Ondanks dat we al een paar feministische golven achter de rug hebben en emancipatie de normaalste zaak van de wereld lijkt te zijn, lopen we op de dansvloer nog ruim een eeuw achter. Niet alleen mijn vriendinnetje kon op de vloer vast prima leiden maar ik ken in mijn omgeving meer vrouwen die zich ongemakkelijk voelen omdat het geslachtsdeel bepaalt wie in de dans leidt. Twee vrouwen mag misschien schoorvoetend en er zal vast ergens een dansvloer zijn waar homo’s de vrije keuze hebben. Anders is de rolverdeling helaas even vast als het aantal tellen in het ritme.

Ik ben in het dagelijks leven behoorlijk leidend en dat is een rol die me goed past. Maar wat zou het heerlijk zijn ook eens de dansvloer te mogen betreden aan de hand van een leidende dame. Die mij met een nauwelijks merkbare polsbeweging laat doen wat haar op dat moment goeddunkt omdat ze weet dat ik dan op mijn mooist draai en beweeg. Dat zou mij met nieuwsgierige openheid de dansvloer doen betreden en mijn partner zou niet verplicht zijn blindelings een lamme danser te volgen.

Category: Persoonlijk | RSS 2.0 | Give a Comment | trackback

No Comments

Leave a Reply