Iconisch

auteur: Mark Nieuwenhuizen
September 15, 2012

Als ik de parkeerplaats opdraai, zie ik een witte Porsche 911 staan. Aan de vorm en de blauwe kentekenplaat zie ik dat dit een model uit de jaren zeventig is. Ik herken er de politiewagens in die in mijn jeugd op de snelweg reden. Ooit heb ik tijdens een event een rondje in zo’n klassieke Porsche 911 Targa mogen rijden waarna ik een uurtje later even mocht overstappen in de moderne versie.

De aanblik van deze classic met zijn iconisch ontwerp doet me denken aan negatieve berichtgeving over de nieuwe iPhone 5. In vele artikelen lees ik dat Apple blijkbaar zijn grootste kracht heeft verloren en niet langer innovatief meer is omdat de nieuwste telg eigenlijk heel veel lijkt op z’n voorganger. Ik zou eigenlijk eens oude exemplaren van autotijdschriften moeten doorbladeren om te kijken of men dit ook schreef in de tijd dat Porsche met een update van de 911 kwam. Een iconisch ontwerp hoeft namelijk geen grote veranderingen door te maken omdat de basis namelijk al het beste is.

Tijdens die korte ritjes met een oud en een nieuw model van de 911, viel me al op dat de auto in 25 jaar blijkbaar maar heel beperkt was veranderd. Natuurlijk gaf de motor vast meer pk’s, was de uitvoering minder spartaans en waren de remmen van kwalitatief veel betere materialen maar in z’n essentie was de 911 nog steeds een herkenbare 911. De vorm had duidelijk wat aanpassingen gehad en de instructeur legde uit dat het totaalgewicht minder was geworden door gebruik te maken van aluminium en koolstof maar dat de twee auto’s minder van elkaar verschilden dan dat op het eerste oog lijkt. De innovatie zat vooral verborgen onder de motorkap en was voor een leek zoals ik nauwelijks zichtbaar.

Hetzelfde kan gezegd worden van de nieuwe iPhone. Veel zaken zijn een stukje verder doorontwikkeld en de nieuwe A6-processor die het hart van deze minicomputer vormt is gemiddeld tot twee keer sneller geworden. Aan de rij bestaande netwerktechnologie is 4G LTE toegevoegd dat in theorie een grotere bandbreedte geeft dan een gemiddelde ADSL-aansluiting thuis. Dat is een evolutie die niet baanbrekend genoemd mag worden maar die wel de weg baant voor echte innovaties. Het betekent dat je in de palm van je hand berekeningen uit kan voeren die tot voor kort aan laptops waren voorbehouden en als de telecomoperators er voor gaan zorgen dat 4G ook echt landelijk beschikbaar wordt, ligt de weg open om werkelijk alles via deze dataverbinding te laten lopen.

Net als bij de Porsche 911 gaat het bij de iPhone 5 om kleine veranderingen aan de buitenkant. Dat is het nadeel als je zoals hoofdontwerper Jony Ive van Apple een iconisch ontwerp neer kan leggen. Onder de motorkap zijn er echter voldoende innovaties die misschien niet destructief vernieuwend zijn te noemen maar die wel leiden naar een beter en modern gebruik van technologie.

Tags: , ,

Category: Marketing | RSS 2.0 | Give a Comment | trackback

No Comments

Leave a Reply