Slachtoffer van de waarheid

auteur: Mark Nieuwenhuizen
May 3, 2012

Tijdens de stilte van de dodenherdenking gaan er altijd veel gedachtes door mijn hoofd. Ik denk aan de omgekomen familieleden van mijn Joodse stiefopa, het meisje uit de klas van mijn moeder die in Tilburg door een verdwaalde kogel werd geraakt maar ook aan de slagvelden van de Eerste Wereldoorlog en slachtoffers van andere oorlogen en schermutselingen.

Dit jaar zal ik waarschijnlijk ook denken aan de oud-oom van Auke de Leeuw. In mijn optiek is ook hij slachtoffer van de denkbeelden van een verderfelijk regiem. Juist de Tweede Wereldoorlog ging over meer dan het veroveren van land. De meer dan twintig miljoen Mensen die zijn omgebracht hadden in dat opzicht niet te maken met een oorlog maar met de uitwassen van een ideologie. Dirk Siebe van 17 werd slachtoffer van de goed geoliede propagandamachine van deze ideologie en dat maakt marketingcommunicatie en public relations – want daar praten we over – soms gevaarlijker dan welke kogel dan ook. Was het de Russische granaat of kogel die Dirk Siebe aan het Oostfront ombracht of was het de zorgvuldig toegebrachte propaganda die hem uiteindelijk de das omdeed? Nu, terwijl ik dit schrijf, bedenk ik me ook hoe belangrijk dichters zijn. De jonge Auke mag dan misschien nog geen bundel hebben uitgebracht en na de ophef over zijn gedicht misschien geen letter meer schrijven maar voor mij staat hij voor het belang van kunst en cultuur in z’n algemeenheid. Echte kunst en daarmee ook poëzie behoort niet alleen mooi te zijn en ingebed te zijn in keurige rijmschema’s. Het gaat niet om taalvirtuositeit maar vooral om de manier waarop het ons aan het denken zet en vraagtekens zet bij onze eigen overtuigingen; bij onze eigen ideologie.

Het eerste wat in een oorlog sneuvelt, is de waarheid. Het is aan kunstenaars, schrijvers en artiesten om deze weer tot leven te wekken. Al is het maar voor de twee minuten stilte tijdens een dodenherdenking.

 

Bij de eerste publicatie van dit blog bleek niet iedereen te weten wie Auke de Leeuw is. Hij is een scholier die tijdens de herdenking op de Dam een zelf geschreven gedicht zou voordragen. In deze herinnering speelt ook zijn oud-oom een rol die tijdens de oorlog koos om in het Duitse leger te dienen. Vier andere broers kozen voor het verzet. Joodse organisaties hebben moeite met de verruiming van het herdenkingsidee en protesteerden waarna het comité er voor koos de voordracht van het programma te schrappen.

Tags: , , , , , , , , ,

Category: Communicatie | RSS 2.0 | Give a Comment | trackback

No Comments

Leave a Reply