Ik ben het gewoon niet waard

auteur: Mark Nieuwenhuizen
March 30, 2012

Met een zekere gelatenheid kijk ik in de vitrine waar een aantal dure vulpennen ligt uitgestald. Ik ben de winkel ingelopen om een paar verse Moleskine notitieboekjes te kopen als mijn oog valt op een verlichte kast met prachtige pennen en vulpotloden. De aardige juffrouw vraagt of ze mij er een paar mag laten zien. Ik bedank voor de moeite en loop snel naar de kassa om af te rekenen.

Ik kan enorm genieten van mooi vakmanschap en bijzondere materialen dus eigenlijk zou ik best graag één van die mooie vulpennen willen hebben. Toch zal ik niet snel veel geld neerleggen om zo’n kleinood aan te schaffen en daar dag in, dag uit van te genieten. Het is niet zo dat ik er de meerwaarde niet van inzie maar van mezelf vind ik dat ik zo’n mooie, dure pen nu eenmaal niet waard ben.

In veel opzichten ben ik een chaoot en in mijn hoofd vechten allerlei gedachtes en ideeën om aandacht.  Het is één van de belangrijkste eigenschappen die ik bezit en de bron van mijn creativiteit. In die chaos, die ik wel eens omschrijf als een drukke kermis vol aandacht vragende attracties, ontdek ik verbanden die anderen niet snel zullen zien. Om daar in praktische zin mee om te gaan, ben ik in mijn dagelijks leven vaak vergeetachtig en verstrooid. Niet voor niets had ik op de basisschool al de bijnaam Professor Barabas en dat was niet alleen om mijn intelligentie.

Laten slingeren
Ik ben dus regelmatig dingen kwijt en voor mij is het een zegen dat ik in een smartphone alles bij me heb en dat ook nog eens zonder nadenken wordt gesynchroniseerd met alle andere computers die ik bezit. Mijn telefoon is een verlengstuk van mij geworden maar iets simpels als een aansteker of een pen kan ik onnadenkend in m’n tas of jaszak stoppen. Of gewoon ergens op tafel laten slingeren. Het zit niet in mijn systeem en zal dat ondanks oefeningen en handigheidjes ook nooit worden. De paar waardevolle pennen die ik ooit kreeg, zijn ergens vergeten, verkeerd weggestopt of samen met een stapel aantekeningen in de doos met oud papier verdwenen.

Twijfel
Ik spreek voor mijn werk regelmatig met coaches en andere dienstverleners en daar zie ik exact hetzelfde verschijnsel. Potentiële cliënten kijken wel, doen een gratis teleseminar of downloaden een ebook met tips. Er vindt echter geen verkoop plaats wat deze dienstverleners onzeker maakt over zichzelf. Ze vragen zich af of ze het wel goed doen en beginnen aan zichzelf te twijfelen. Soms is dat terecht, soms zijn ze met hun diensten niet meegegaan met ontwikkelingen in de samenleving maar vaak ook ligt het probleem bij hun cliënt. Deze ziet de waarde van een traject best in maar vraagt zichzelf af of ze al die moeite en aandacht wel waard zijn.

Communiceren
Als je weet waar het achterliggende probleem zit, kan je er wat aan doen. Soms ligt dat in een technische oplossing waardoor de barrière kan worden opgelost. Wie een mooie vulpen weet te ontwikkelen met een sensor die communiceert met mijn iPhone waardoor deze luid gaat piepen als ik buiten bijvoorbeeld de maximale Bluetooth-afstand kom, maakt een grote kans een dure vulpen of een luxe vulpotlood aan mij te slijten. Het neemt dan namelijk de belangrijkste reden weg waarom ik mijzelf geen luxe schrijfwaar waard acht.

Voor op consumenten en zzp’ers gerichte dienstverleners bestaat er geen technische oplossing maar moet er worden gesleuteld aan het businessmodel. Dat kan misschien een kleine aanpassing zijn maar beter is het om op dat moment even van voor af aan te beginnen. Dan blijkt namelijk vrijwel altijd dat je op die manier niet alleen onzekere cliënten over de streep trekt maar dat je gelijk een goed onderscheidende dienst kan bieden die steunt op innovatie in plaats van op oude koeien. Belangrijk is dan natuurlijk wél dat je jezelf waardevol genoeg vindt om een nieuwe stap te maken.

Tags: , , , ,

Category: Marketing | RSS 2.0 | Give a Comment | trackback

One Comments

  • Wat een fantastische blog. Ik herken veel over het vlak waardering. Ook het deel over het gratis downloaden van e-books en daarna de aansluiting missen herken ik van twee kanten. Het gebeurd bij mijn eigen site en ik doe het ook zelf. Alleen als men echt iets waardevol of afwijkend van de rest heeft te bieden wat mij meerwaarde geeft ben ik bereid er voor te gaan. Voor vele mensen is deze blog denk ik een goede eye-opener.

Leave a Reply