Verschillende rollen

auteur: Mark Nieuwenhuizen
February 21, 2012

Onlangs werd in Vak Zuid in Amsterdam het Engelstalige boek Business Model You uitgereikt aan de Nederlandse mede-auteurs. Het is de vertaling van het Business Model Canvas dat zich richt op het vormgeven van concepten voor nichemarkten en organisaties die innovatief hun bedrijfsmodel willen veranderen.

Ik werk graag met ondernemers omdat ik het bedenken en opzetten van bedrijven een prachtig creatief proces vindt en ik geniet van die tijdelijke, hechte samenwerking met boeiende mensen. Daarnaast werk ik ook met professionals die een volgende stap zoeken in hun werk en verder willen denken dan de logische maar ook wat saaie volgende trede op de carrièreladder. Het naar boven halen van wat hun werkelijk drijft en laten zien dat er nog veel meer mogelijkheden open liggen, vraagt om minstens zo veel creativiteit en betrokkenheid waar ik dan weer mijn bevrediging uit haal.

Naast een aantal cases staan er in het boek Business Model You ook een aantal uitgangspunten die voor een deel uit mijn koker komen. De belangrijkste daarvan is de rol die iemand wil vervullen in een functie waar zijn of haar visie het beste – voor beide partijen – tot z’n recht komt. Vaak wordt daarbij uitgegaan van een rol die past bij waar iemand in praktische zin goed in is en veel ervaring in heeft. Het is misschien een logische stap vanuit het CV maar het doet niet altijd recht aan waar het werkelijk om draait.

Rode draad
Mijn taak in sessies rond een Personal Business Model is van een afstand op een meer abstracte manier naar die verschillende rollen te kijken. Al pratende is het de kunst om daar een rode draad in te ontdekken. Dat is waar iemands toegevoegde waarde ligt bovenop de meer praktische zaken als opleiding en werkervaring. Meestal vind ik deze meer abstracte waardes ook terug in de andere rollen van een persoon zoals die van familielid of geliefde en blijkt die passie in meer eenvoudige vormen al heel jong tot uiting te zijn gekomen.

Speelveld
Zo werkte ik met een advocaat die vanzelfsprekend al heel jong een groot rechtsgevoel had. De keuze voor de advocatuur was dan ook logisch maar hoewel succesvol, ontbrak er een stuk passie en daarmee visie. Het begrip ‘rechtsgevoel’ was de te eenvoudige sticker die erop was geplakt maar waar het uiteindelijk om draaide, was het willen opheffen van een ongelijk speelveld. Dat besef had niet alleen invloed op het soort zaken dat nu wordt aangenomen maar er zijn naast de bekende rol van advocaat, meerdere rollen te bedenken waar het kantelen van een ongelijk speelveld tot uiting kan komen.

Etiketten
Wie mijn eigen achtergrond bekijkt, zou kunnen zeggen dat ik om de tien jaar volledig van beroepsveld wissel. Ik ben tenslotte begonnen als grafisch ontwerper om mij vervolgens als journalist op het maken van content te storten. Daarna heb ik verschillende bedrijfjes opgezet en hou me nu met businessmodellen bezig. Oppervlakkig gezien, lijkt er geen lijn in te ontdekken.
Wie alleen kijkt naar de etiketten en niet naar de inhoud, krijgt misschien de indruk dat ik het roer wel erg vaak omgooi. Niets is echter minder waar want in basis doe ik al die jaren eigenlijk exact hetzelfde. Als ontwerper probeerde ik de maximale potentie te halen uit de tekst en het beeld en maakte daar een creatief, communicerend ontwerp van. In mijn rol van journalist zocht ik naar de maximale potentie van een verhaal en creëerde een verhaal van een paar honderd woorden en als ontwerper van businessmodellen haal ik de maximale potentie van een professional of ondernemer naar boven en brouw daar een bruikbaar businessmodel van.

Het is iets dat ik al op de lagere school deed toen ik toneelstukjes schreef, vriendjes hielp of hetgeen de basis vormt van elke romantische relatie die ik aanga. He zijn allemaal verschillende rollen op basis van dat ene principe dat ik nu eenmaal gemakkelijk de ongebruikte mogelijkheden van iets of iemand inzie en het een prachtig, creatief proces vindt om dat vorm te geven. Ik heb er nu nog geen idee van welke rol dat in de toekomst zal zijn maar zelfs in mijn laatste levensdagen zal er een rol te vinden zijn waarin ik datzelfde principe toepas.

Wil jij eens praten over jouw rol in het leven, in je werk of welke rol jouw onderneming kan vervullen, kom dan eens langs voor een sessie van anderhalf uur. Als je namelijk weet in welke rol jij in je natuurlijk element bent, dan is het zo veel gemakkelijker om keuzes te maken. In zo’n sessie laat ik je kanten van jezelf zien die jij zelf of je naast omgeving niet kan zien. Zij staan namelijk met al hun goede bedoelingen te dicht op je.

Tags: , , , , ,

Category: Marketing | RSS 2.0 | Give a Comment | trackback

No Comments

Leave a Reply